Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Com afecta el tabac a les dents

Publicat el 12/04/2023 - Actualitzat el 18/05/2024
Com afecta el tabac a les dents

En Casanova25 ens preocupem per la salut bucodental dels nostres pacients i per això ens agrada conscienciar dels efectes que poden tenir uns certs hàbits en la nostra salut. Avui parlarem d'un dels hàbits més nocius per a la nostra salut bucal, el tabac.

 Sovint, es discuteix com afecta el consum de tabac als nostres pulmons i cor, però ens oblidem de l'impacte en les nostres dents i genives.

En aquest article, parlarem de com fumar pot tacar les teves dents, afeblir el teu esmalt i augmentar el risc de càncer oral. A més, proporcionarem alguns consells útils per a mantenir una bona salut dental malgrat el consum de tabac.

 

Quin és l'impacte del tabac en les dents?

El tabac és un dels principals culpables de la descoloració dental. A mesura que el fum i les partícules del tabac entren en contacte amb les nostres dents, aquests es taquen i perden la seva lluentor natural. Amb el temps, el color groguenc pot empitjorar i donar lloc a un somriure poc atractiu.

A més, el consum constant de tabac també afebleix el nostre esmalt dental, fent-lo més propens a la càries. Això ocorre perquè els químics presents en el fum del cigarret poden erosionar a poc a poc la nostra capa protectora externa, deixant les nostres dents vulnerables davant els bacteris.

El tabac també té efectes negatius sobre les nostres genives pel fet que redueix la circulació sanguínia. Aquestes afectacions augmenten les probabilitats de desenvolupar malalties periodontals com gingivitis o periodontitis.

En definitiva, podem dir que el tabac té molts efectes negatius sobre la nostra salut i és important que siguem conscients dels efectes perjudicials que provoca.

 

Es poden llevar les taques de tabac en les dents?

Un dels principals efectes del tabac en la nostra salut bucodental són les taques en les dents, la qual cosa pot resultar en un somriure groguenc poc atractiva.

Per a poder evitar aquestes taques és deixar de fumar per complet. No sols és important deixar el tabac, sinó seguir els consells que us detallem a continuació

  • Utilitza col·lutori: Un bon col·lutori pot ser molt efectiu per a eliminar les taques del tabac. Pots optar per un col·lutori comercial amb ingredients blanquejadors.
  • Raspallat regular: El raspallat regular després del consum de tabac pot ajudar-te a prevenir l'acumulació i oxidació del quitrà present en el fum. Utilitza una pasta dental amb propietats blanquejadores per a obtenir millors resultats.
  • Tractaments professionals: Si tens taques severes a causa del consum prolongat del tabac, és possible que necessitis un tractament professional com l'emblanquiment dental o l'aplicació de carillas dentals. Aquests tractaments poden proporcionar-te resultats duradors i visibles ràpidament.

És important recordar que aquests mètodes només ajudaran a reduir les taques superficials; no aborden els problemes subjacents associats amb el consum continu del tabac, com a malalties periodontals o altres riscos greus per a la salut bucodental.

 

El tabac pot provocar càncer oral?

Fumar tabac no sols és perjudicial per als pulmons, sinó que també pot tenir greus conseqüències en la salut bucal. Una de les malalties més perilloses associades al consum de tabac és el càncer oral.

El càncer oral es desenvolupa en qualsevol part de la boca, incloent-hi llavis, genives i llengua. L'exposició constant a substàncies químiques tòxiques del fum del cigarret augmenta significativament el risc de desenvolupar aquesta malaltia.

A més, el consum de tabac també disminueix la capacitat del sistema immunològic per a combatre les cèl·lules canceroses en tot el cos. Per tant, fins i tot si una persona deixa de fumar després de molts anys, encara corre un major risc de desenvolupar càncer oral.

Els símptomes comuns poden incloure nafres persistents o doloroses en la boca i dificultat per a empassar o parlar. Si detecta algun signe preocupant com aquests acudeixi al seu dentista immediatament.

Evitar fumar és un dels millors passos que qualsevol pot prendre per a prevenir malalties i problemes bucodentals.

Si tens dubtes sobre com eliminar les taques dentals ocasionades pel consum de tabac pots consultar al nostre equip de professionals de Casanova25. T'assessoraran i recomanaran el tractament adequat a seguir amb l'objectiu d'ajudar-te a millorar la seva salut bucal i aconseguir un somriure radiant i saludable.


Dra. María de la Sota

Dra. María de la Sota

Especialista en Implantologia i Endodòncia