Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Com conservar i netejar la teva fèrula dental per a una boca sana i sense mala olor

Publicat el 02/03/2023
Com conservar i netejar la teva fèrula dental per a una boca sana i sense mala olor

Tens una fèrula dental i no saps com conservar-la correctament perquè t'asseguris de tenir una boca sana? En aquest article tractarem totes aquestes preguntes i molt més sobre les fèrules dentals i el seu manteniment. Aprendràs els millors consells per a netejar la teva fèrula dental, mantenir la mala olor lluny i assegurar-te que el teu dispositiu dental duri per molt de temps elaborats a partir de consells del nostre equip de dentistes de la clínica Casanova25.

Què és una fèrula dental?

Una fèrula dental és una pròtesi de resina que s'embolica al voltant de les dents i la geniva per a protegir-los. S'usa per a corregir el mal posicionament de les dents o després d'una intervenció, o per a protegir les dents del desgast i de les forces en dormir.

Si utilitzes fèrula dental, és important que la conservis neta i lliure de bacteris per a evitar la mala olor i mantenir una boca sana.

 

Quins tipus de fèrules dentals existeixen?

Existeixen diferents tipus de fèrules dentals, cadascuna dissenyada per a cobrir una necessitat específica. Et presentem alguns dels tipus més comuns de fèrules dentals:

-Fèrula de descàrrega (normalment realitzades en resina): està feta d'un material suau i flexible, la qual cosa la fa ideal per a usar durant el somni. S'usa generalment per a tractar el bruxisme i altres afeccions relacionades amb el moviment involuntari de les dents.

-Fèrula ortodòncica: s'utilitza per a corregir problemes de mossegada i/o posició dental. Pot ser amovible o fixada en les dents mitjançant l'ús de brackets i/o caragols.

-Fèrula palatal: també coneguda com una "còfia dental", aquesta fèrula es col·loca en la part posterior de la boca per a evitar que la llengua se surti per davant de les dents. S'usa generalment en el tractament de la síndrome del respir bucal.

-Fèrula d'aïllament: aquesta fèrula s'usa per a protegir una dent durant el tractament endodòntic (tractament de conductes). Està feta de materials resistents i pot ser amovible o fixada en les dents mitjançant l'ús de brackets i/o caragols.

Cadascuna d'aquestes fèrules estan destinades a una mena de tractament específic, tenint en compte la situació personal de cada pacient, però totes elles necessiten un correcte manteniment i higiene.

 

Com netejar la teva fèrula dental?

És important que rentis la teva fèrula dental cada vegada que te la posis. La brutícia i els bacteris poden quedar atrapades en ella i causar mala olor, fins i tot infeccions bucals. A més, si no es neteja correctament, la fèrula dental pot espatllar-se o trencar-se.

Per a netejar la teva fèrula dental, necessitaràs aigua tèbia i un detergent suau. Pots comprar un detergent especial per a fèrules dentals en la farmàcia o en el supermercat. Si no ho tens, pots usar sabó neutre. Assegura't d'esbandir bé després de rentar-la perquè no quedin residus de detergent.

No podem oblidar-nos de rentar la nostra fèrula ja que els bacteris poden adherir-se a elles i causar inflamació i inflor de les genives.

Una vegada finalitzat la rentada, és important que assequem bé la fèrula i la guardem en el seu recipient net. Això evitarà que s'acumulin bacteris i ajudarà a prevenir olors desagradables.

 

Com evito que la meva fèrula coixa mala olor?

Si no es neteja adequadament la fèrula, pot acumular bacteris i causar mala olor. Per això és important que tinguis en compte:

  • Has de rentar-te les dents després de cada menjar i la superfície interna de la fèrula.
  • Esbandeix la fèrula amb aigua neta i sabó després de rentar-te les dents.
  • Pots usar un raspall interdental per a eliminar els bacteris que es queden atrapades en les ranures de la fèrula.
  • Seca bé amb paper o tovallola abans de guardar-la en un recipient sec.
  • Revisa amb el teu professional si és necessària la substitució de la fèrula.

La fèrula dental sol durarà segons el material del qual estigui realitzat. S'ha de tenir en compte el tipus de fèrula i el tractament per al qual s'aplica. Si el seu desprèn mala olor o té mal aspecte, és possible que s'hagi de reemplaçar amb més freqüència.

És important que es realitzi un manteniment i seguiment per part d'un professional per a revisar que la fèrula s'ajusta a la mossegada o les possibles variacions que puguin tenir les seves dents amb el pas del temps.

Porta sempre la teva fèrula dental a les revisions periòdiques perquè el professional pugui revisar el seu estat i valorar si és necessària una substitució.

Dra. María de la Sota

Dra. María de la Sota

Especialista en Implantologia i Endodòncia