Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Els nens i el dentista (II)

Publicat el 07/02/2016
Els nens i el dentista (II)

Durant l'etapa escolar de primària, entre els 6 i 12 anys, és quan es canvien totes les dents de llet i surten les definitives. En general, les primeres dents que surten són les dues de davant de sota (incisius centrals) sobre els 5 anys i mig-6 anys.

De vegades el primer que passa és que no cauen les de llet de baix i les definitives surten per darrere. Això passa en el 80% dels nens. En aquests casos cal anar al dentista per valorar si hi ha o no de treure les dents de llet.

Altres vegades passa el contrari, cauen les dents de llet, i triguen diversos mesos en sortir les definitves, sobretot amb les dues de dalt.

  • Sobre aquesta edat (als 6 anys) surten quatre molars molt importants per darrere de totes les dents de llet: són les primeres molars definitives, que cal vigilar i comprovar que estiguin bé, i si és aconsellable posar-hi segelladors, ja que aquestes molars han de durar tota la vida!
  • Entre els 6 i 7 anys a les nenes, i entre els 7 i 8 anys als nens els surten les dues centrals de dalt. (Incisius centrals superiors)
  • Entre els 7 i 8 anys surten les del costat de dalt i de baix. (Incisius laterals superiors i inferiors)
  • Sobre els 9 anys surten només els dos ullals de sota. (Canins inferiors)
  • Als 10 anys cauen les quatre molars que estan darrere dels ullals i surten les quatre premolars defintives.
  • Als 11 anys cauen les segones molars de llet i surten les segones premolars definitives.
  • Als 12 anys surten els ullals de dalt. (Canins superiors)
  • Als 12 anys surten les segones molars definitives per darrere, i la dentició s'ha completat tot esperant que hi hagi o no molars del seny que sortiran més endavant, sobre els 18 anys.

Cada nen és un món i té un creixement diferent, i la boca és una altra part més del cos que creix, uns nens comencen molt aviat a canviar (fins i tot amb 4 anys) i d'altres molt tard (de vegades els nens sobretot comencen als 7-8 anys), aquesta és la grandesa de la naturalesa humana. Per això el millor és anar observant l'evolució única dels nostres nens en aquesta i d'altres matèries, i anar fent un seguiment d'aquesta juntament amb un bon odontopediatra.