Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Implants dentals en pacients que han patit càncer

Publicat el 11/12/2020
Implants dentals en pacients que han patit càncer
Els implants dentals són una mesura efectiva per substituir aquella dentició perduda. El procés per poder col·locar els implants dentals requereix una intervenció en què cal perforar l'os i col·locar un cargol de titani. Per als pacients que han patit càncer i que han rebut tractaments amb quimioteràpia cal tenir en compte una sèrie de precaucions.

Requisits que cal tenir en compte

És d'ús recurrent, en el camp de l'oncologia, el tractament amb bifosfonats per a malalties com la hipercalcèmia tumoral, la prevenció i tractament de successos derivats de la metàstasi òssia i en la prevenció de l'osteoporosi associada a el càncer de mama. No obstant això, aquest tractament reporta una sèrie d'efectes secundaris adversos entre els quals es troben la osteonecrosi dels maxil·lars (ONM), fractures atípiques, dolor musculoesquelètic i fibril·lació auricular.

No s'ha demostrat que l'aparició de la ONM sigui a causa dels bifosfonats, però, quan es pausa el transcurs d'aquest tractament es produeix una millora. La ONM es produeix quan els maxil·lars estan sotmesos a un estrès constant ia causa d'això es produeixen microfractures, el que provoca que l'os es torni trencadís i incapaç de reparar-les. L'ús de bifosfonats sol desenvolupar ONM entre els 4 mesos i 6 anys un cop iniciat el tractament, i sol afectar a aquelles zones en què s'ha practicat una cirurgia, freqüentment en el maxil·lar inferior i la zona molar. Arran d'això, en l'actualitat les recomanacions se centren en individualitzar la prescripció d'aquest tipus de medicació en funció de l'nombre de fractures que presenta el pacient, a més de prendre mesures higièniques dentals i revisions per part d'un dentista.

Davant d'aquests fets, abans de recórrer a la col·locació d'implants dentals en pacients que han patit càncer, és indispensable revisar a l'detall l'historial mèdic de l'pacient, tenint en compte tot tipus de tractaments que ha rebut i analitzar la repercussió en l'os dels maxil·lars. D'altra banda, caldrà intercanviar informació amb l'oncòleg que ha tractat a l'pacient per confirmar que no hi ha cap contraindicació a realitzar implants a l'pacient. En aquest estudi serà necessari realitzar una anàlisi radiològic complet amb baixa radiació de manera que es pugui visualitzar tridimensionalment i escollir les zones idònies per a col·locar els implants.

En definitiva, és un requisit indispensable estudiar l'historial clínic de l'pacient que ha patit càncer per avaluar l'estat de l'os maxil·lofacial. A el no disposar de proves que demostrin el nivell de risc que hi ha per desenvolupar osteonecrosi dels maxil·lars caldrà valorar les prescripcions de bifosfonats per avaluar el risc de fractures. Si és el teu cas, demana cita amb el nostre especialista i t'assessorarem sobre la millor solució.
Dra. María de la Sota

Dra. María de la Sota

Especialista en Implantologia i Endodòncia