Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Pot tractar-se al dentista una dona embarassada?

Publicat el 22/07/2016
Pot tractar-se al dentista una dona embarassada?

Si estàs embarassada, és important que vagis al dentista per assegurar-te que les teves dents estiguin en bones condicions. Potser hagis sentit dir a la teva mare o àvia que cada embaràs s'emporta una dent. En realitat, no és l'embaràs en si el que espatlla la dentadura, sinó les hormones que circulen pel teu cos en aquest període.

Els canvis provocats per les hormones de l'embaràs poden contribuir al fet que les genives sagnin, s'inflamin o s'infectin, la qual cosa pot malmetre la teva dentadura. A més, també pots estar més susceptible a la placa bacteriana que es forma a les dents.

Per tot això, és important que et rentis molt bé les dents i facis servir fil dental cada vegada que mengis. Per això a la clínica dental Casanova 25 t'indicarem la millor manera de rentar-te les dents, i els raspalls i pastes que més et convenen.

Aquests són els problemes bucodentals més habituals en embarassades:

  • En la dona embarassada es produeixen canvis en la composició de la saliva i això, unit a nàusees i / o vòmits freqüents durant el primer trimestre de l'embaràs, poden arribar a erosionar l'esmalt dentari i produir sensibilitat a les dents. És recomanable esbandir amb aigua després de cada vòmit. A més a més el teu dentista et recomanarà utilitzar un col·lutori i pasta de dents amb fluor per prevenir aquest problema.
  • Els canvis en la dieta de la dona embarassada units als canvis en la saliva poden augmentar l'aparició de càries durant l'embaràs pel que es recomana seguir les recomanacions que el teu dentista et donarà: raspallat dental després de cada àpat, rentades amb fluor i ús de la seda dental diàriament. Si durant el raspallat es produeixen nàusees utilitza un raspall petit i suau.
  • Canvis gingivals i mobilitat dentària. A causa dels canvis hormonals que pateix la dona durant l'embaràs, a l'acumulació de placa bacteriana i els canvis vasculars, les genives poden estar envermellides, inflamades i sagnen. Això es coneix com gingivitis de l'embaràs i sol desaparèixer després del part. Per evitar-la es recomana fer neteges bucals en el moment que sigui necessari i raspallar les dents i genives després dels àpats curosament, sumat a l'ús de la seda dental diàriament.
  • També és relativament comú el 'granuloma de l'embaràs'. És una lesió voluminosa que apareix a la geniva i que sagna amb facilitat, sol estar associat amb una higiene oral deficient. Sol aparèixer durant el segon trimestre i desapareix només progressivament o després del part.
  • De vegades la dona embarassada presenta dolor, infecció o urgència dental i cal fer el tractament perquè el benefici és més gran que els mínims riscos que comporta. En aquest cas, si es pot triar, és millor fer-ho durant el segon trimestre de l'embaràs.

Quan es pot tractar pel dentista una dona embarassada?

La dona embarassada pot rebre tractament odontològic en qualsevol de les etapes de l'embaràs. No obstant això, és el segon trimestre (entre el quart i el sisè mes d'embaràs), el moment més oportú per a això, ja hi ha menys riscos per a la mare i el nadó.

En el primer trimestre de l'embaràs, està contraindicat que la dona prengui fàrmacs, faci radiografies, atès que poden afectar el normal desenvolupament del nadó. En aquest període, ella hauria de fer només tractaments dentals d'emergència, els que no podrà postergar.

En el segon trimestre, la dona embarassada pot dur a terme tractaments dentals, i radiografies amb protecció (davantal i collar tiroïdal folrat en plom).

I en el tercer trimestre, només s'aconsellen tractaments d'emergència. Les visites al dentista han de ser curtes, i cal que es realitzin radiografies sempre amb protecció. En el cas de la dona necessiti d'una anestèsia local, serà el professional que la cuidi qui triarà l'anestèsic més apropiat.

En totes les etapes, és molt important que la dona augmenti la seva higiene oral. S'ha de raspallar diàriament les dents, utilitzar fil dental i raspalls interproximals. Durant l'embaràs, moltes dones concentren la seva atenció més en el nadó i acaben oblidant-se de la seva pròpia higiene bucal. A la nostra clínica dental de Barcelona acompanyem a totes les nostres pacients embarassades tenint sempre presents tots aquests principis. Us hi esperem!