Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Què és el bruxisme infantil?

Publicat el 24/06/2019
Què és el bruxisme infantil?

El bruxisme infantil sorgeix quan el nen estreny les dents, ja sigui durant el dia o la nit mentre dorm. Això pot ocórrer en nens entre els 4 i els 10 anys d'edat, coincidint amb l'etapa de la caiguda de les dents de llet i l'erupció de les dents definitives. De fet, està demostrat que el 80% dels nens pateix bruxisme en algun moment de la seva infància.

En el nostre article d'avui anem a facilitar-te tota la informació que necessites saber sobre el bruxisme infantil. Que tipus existeixen, quines són les causes principals que el provoquen i què podem fer per solucionar aquest problema.

Segueix llegint!

Tipus de bruxisme infantil

  • Bruxisme cèntric: Aquest ocorre quan el nen estreny les dents.
  • Bruxisme excèntric: Conegut també com cruixir les dents, aquest tipus de bruxisme és causat pel fregament de les dents.

El més habitual és el bruxisme nocturn, és a dir, quan el nen està dormint inconscientment estreny les dents. Això passa durant la primera etapa de la son i acaba quan el nen està dormit profundament.

El bruxisme infantil no es considera com una patologia com pot ocórrer amb els adults, ja que en l'època de l'adolescència tendeix a desaparèixer. Per tant, no cal alarmar-se, però si això perdura en el temps pot provocar problemes com dolor i inflamació de la mandíbula, mals de cap i oïda i desgast a les dents. De manera que si ens trobem en aquesta situació, llavors sí que caldria tractar-lo.

Causes del bruxisme infantil

Com ja hem comentat, en principi no cal preocupar-se ni alarmar massa, ja que és una cosa molt comú que no se sap amb certesa quines són les causes, però al llarg d'aquests últims anys s'han dut a terme diversos estudis i d'aquests s'han definit en 3 possibles causes:

  • Etapa de dentició i estimulació muscular i òssia del rostre.
  • Aspectes emocionals o psicològics: el bruxisme sol aparèixer en situacions on el nen pot patir estrès: ansietat per una mudança, l'arribada d'un germanet, separació dels pares, problemes a l'escola bressol / col·legi ....
  • Causes físiques: Pot succeir que les dents tinguin una mala posició a l'hora de tancar la mandíbula.

Com solucionar el bruxisme en nens petits

Per evitar que els teus fills pateixin del bruxisme, des de la nostra clínica dental a Barcelona et donem algunes recomanacions:

  • El nen ha de anar a dormir tranquil i relaxat. Una manera factible d'aconseguir-ho és a través d'un bany relaxant, la lectura de conte o xerrar tranquil·lament una estona abans d'anar a dormir.
  • Si us trobeu en la situació que abans d'anar a dormir el nen està enfadat o nerviós, la nostra recomanació és tranquil·litzar-lo, ja que l'únic que aconseguirem és accentuar el bruxisme.
  • Evita que el petit miri pantalles electròniques (televisió, tablets, mòbils o consoles) almenys una hora abans d'anar a dormir.
  • Evitar les "conductes parafuncionals", és a dir, que el nen mossegui objectes com un llapis o les seves ungles.

Si veieu que malgrat tots els intents, el vostre fill segueix igual, no dubteu en demanar una cita amb nosaltres perquè els nostres especialistes en odontopediatria ajudin al petit amb un tractament personalitzat

A més d'intentar corregir els comportaments que afavoreixen l'aparició d'aquest problema, la solució més utilitzada actualment per al bruxisme infantil (també per als adults) és l'aplicació d'una fèrula de descàrrega.

Aquesta se sol col·locar en l'arcada superior i evita que les dents de les dues arcades entrin en contacte. D'aquesta manera aconseguim generar una dispersió de forces i relaxem els músculs que intervenen en la el procés de cruixir les dents.

 

Dra. María de la Sota

Dra. María de la Sota

Especialista en Implantologia i Endodòncia