Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Què és el segellament dental i com s'aplica?

Publicat el 24/02/2022
Què és el segellament dental i com s'aplica?

Què és el segellament dental

És un procediment odontològic que s'utilitza de manera preventiva sobre persones que tenen un alt risc de patir càries a causa d'altres patologies, entre elles l'aparició dels primers molars definitius en nens.

Segellament dental infantil

El segellament dental és un tipus de tractament que normalment s'aplica en nens, a partir dels 6 anys. Normalment solen ser els principals perfils que fan ús d'aquest tractament pel fet que estan més exposats a costums poc saludables com no raspallar-se les dents adequadament, menjar aliments amb molt de sucre o sal i altres factors que afecten directament la generació de càries.

És important, que tinguem en compte que no es poden realitzar sempre aquests tractaments. Existeixen uns certs casos en els quals no es pot aplicar:
  • Els queixals estan en procés d'erupció: en cas que el queixal no aquest completament fora, ja que no permet l'adequat segellament.
  • Aparició de càries: quan aquest queixal ja contingui càries, s'haurà de valorar altres tipus de tractaments, com és el cas de l'empastament o extracció.

Com es segella un queixal?

És un procés indolor i molt senzill, el qual comença per una neteja dental. Es neteja a fons el queixal o premolar, per a retirar les restes de carrall i brutícia que pugui tenir per a evitar que pugui haver-hi restes de placa bacteriana.

A continuació, s'asseca la peça, per a evitar que la presència d'aigua o saliva pugui quedar en la dent i aquesta no permeti l'adherència.

Quin tipus de material s'utilitza per al segellament dental?

Una vegada la peça es troba totalment neta i seca, s'aplica un material prèviament una solució que fa més aspra el queixal, per a ajudar a l'adherència de la resina.

S'aplica el segellador de manera líquida sobre el molar mitjançant el segellament de fissures. En pocs segons s'endureix mitjançant una llum blava que s'aplica amb el llum de polimerització.

Què haig de fer després del segellament?

És important que una vegada es realitzi el segellament, no descurem la nostra salut dental. Per això, sempre recomanem:
  • Realitzar una correcta higiene dental: raspallar-se correctament les dents després de cada menjar i utilitzar fil dental o raspalls interdentals, per a evitar l'acumulació de carrall entre dents. És recomanable completar aquesta higiene amb un col·lutori.És important que, en el cas dels nens, se supervisi la seva correcta neteja dental i se de suport si és necessari.
  • Controlar l'alimentació: l'alimentació és la base una bona salut dental. Per això, hem de controlar la nostra alimentació i realitzar dietes baixes en sucre, sal i greixos. Hem d'evitar la ingesta d'aliments com a xiclets o dolços enganxosos.
  • Revisions periòdiques: no podem oblidar-nos de revisar-nos per part d'un professional, per a assegurar-te una adequada durada del segellament i prevenció de les càries.
Si es realitza una correcta higiene i manteniment, aquest tipus de tractaments pot durar al voltant de 5años.

Quins beneficis té aquest segellament?

Aquest segellament, permetrà evitar l'acumulació de gèrmens, per tant, l'acumulació de carrall en els queixals segellats. Té altres avantatges com:
  • Prevé la placa
  • Evita el desenvolupament de noves càries
  • Ajuda a protegir zones de difícil accés a la neteja dental
  • Cobreix esquerdes i fissures dentals
  • Actua com a barrera d'impediment del dipòsit d'aliments en les fissures

Per a poder realitzar aquest tipus de tractaments, és necessari que sempre sigui valorat per part d'un professional la situació concreta del pacient.