Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Tipus de col·lutoris

Publicat el 22/03/2022
 Tipus de col·lutoris

És freqüent que molts dels pacients de la nostra clínica dental a Barcelona, Clínica Dental Casanova25, ens preguntin si les esbandides que usen són adequats. De la mateixa manera, és comuna que també ens demanin recomanacions sobre esbandides i els seus tipus.

Primer de tot, cal tenir en compte que els col·lutoris són un element indispensable quan volem tenir una correcta higiene bucal, sobretot per a cuidar i prevenir càries, problemes derivats de gingivitis, entre altres malalties bucodentals.

Com triar el col·lutori

És important que tinguem clara quina és la nostra necessitat en aquest moment i si patim algun tipus de malaltia bucodental.

Per això, us presentem a continuació alguns dels elements per a tenir en compte a l'hora de triar el col·lutori:

  • Composició: un dels primers elements per a tenir en compte és la composició del producte. Hem d'evitar totes aquelles substàncies que puguin ser molt agressives i puguin irritar-nos la boca. Haurem de revisar si conté clorhexidina o alcohol, ja que poden no ser adequats al nostre tractament.

 En el cas de la clorhexidina, es recomana utilitzar en cas que ens l'hagi recomanat un professional per a un tractament específic. L'ús prolongat pot tenir efectes negatius en la nostra salut dental.

  • Especificitat: hem de tenir en compte si el col·lutori és per a un ús específic o per a ús diari. El nostre dentista podrà aconsellar-nos de quin és el producte idoni per al nostre cas particular.
  • Edat: en funció de l'estat de les nostres dents i d'etapa de creixement, serà convenient l'ús d'una mena de col·lutoris o altres.

Tenint en compte aquests tres factors, serem capaços de tenir en compte les nostres necessitats bucodentals i triar de manera conseqüent.

Tipus de col·lutoris

Té diferents usos en funció de la mena d'aplicació que realitzi est. Per això, us vam mostrar a continuació els diferents tipus de col·lutoris que podem trobar:

Col·lutori estètic

Són el tipus d'esbandides més bàsiques, per a un ús més general. S'utilitzen per a ajudar a eliminar les restes de menjar i millorar l'alè. El seu adequat ús, és després del raspallat dental.

Col·lutori antisèptic

D'altra banda, tenim col·lutoris antisèptics, que s'encarreguen de controlar la placa bacteriana i reduir la gingivitis, gràcies al seu efecte desinfectant.

S'utilitzen també per a la curació de nafres o úlceres bucals que poden aparèixer en la boca, ja que prevenen la seva infecció. En la majoria dels casos, aquests col·lutoris contenen clorhexidina, la qual ajuda a reduir el creixement dels bacteris. A més de promoure la curació i cicatrització després d'una intervenció.

Col·lutori amb fluor

Finalment, podem trobar els col·lutoris amb fluor, que ens ajuden a protegir les dents dels diferents bacteris a més d'enfortir les genives. És un dels col·lutoris més utilitzats en nens per a ajudar a prevenir les càries en les etapes inicials del creixement dental.

Col·lutori específic

D'altra banda, podem utilitzar col·lutoris específics per a combatre un problema concret que pugui haver diagnosticat el nostre dentista.

  • Col·lutori antiplaca: es poden utilitzar com a ús diari, per a reduir la placa dental i millorar la nostra higiene dental diària. Són ideals per a complementar la higiene bàsica diària, evitant que puguin quedar restes de carrall.
  • Col·lutori per a problemes de genives: ideals per a totes aquelles persones que tenen problemes d'inflamació de les genives o problemes de gingivitis. Aquest tipus d'esbandida redueix les molèsties que pugui ocasionar la inflamació de genives a més de reduir el sagnat.
  • Col·lutori contra halitosis: són els col·lutoris utilitzats per aquelles persones que tenen problemes de mal alè. Ofereixen un alè més fresc i eliminen la mala olor.
  • Col·lutori per a blanquejat dental: en cas de voler mantenir el color blanc de les nostres dents, podem utilitzar esbandides de blanquejat que ens ajudin a eliminar el color groguenc.

Quin tipus de col·lutori és el millor?

Des de Clínica Dental Casanova25 creiem que el fonamental és poder conèixer quines són les necessitats i característiques de la salut bucal de cada pacient. Segons quina sigui la seva condició, podrem triar un tipus d'eixugui bucal o un altre i trobar la solució que més s'adapti.

D'una banda, serà important tenir en compte la seva composició, atès que moltes vegades optem per esbandides amb alcohol que poden resultar molt agressius. I per l'altre, les necessitats de la persona en relació amb el seu estat de salut bucal. D'aquesta manera, podrem recomanar un tipus de col·lutori o un altre amb majors garanties.

Dra. María de la Sota

Dra. María de la Sota

Especialista en Implantologia i Endodòncia