Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Tens esquerdes dentals? Coneix com identificar-les

Publicat el 13/09/2023 - Actualitzat el 18/05/2024
Tens esquerdes dentals? Coneix com identificar-les
Sabies que existeixen diferents tipus d'esquerdes i cadascuna té característiques diferents? En aquest post, et mostrarem les diferències entre les esquerdes superficials i les dentinals.

Què és una esquerda dental?

Les dents poden sofrir diversos tipus de mal, i un d'ells és l'aparició d'esquerdes. Aquestes petites fissures en l'esmalt dental o en la dentina són conseqüència del desgast natural o d'un traumatisme. Encara que les esquerdes poden ser molt petites i no representar un risc per a la salut dental, és important detectar-les a temps per a evitar problemes majors.

Les esquerdes es produeixen quan la capa externa d'esmalt es danya o s'afebleix, i poden afectar qualsevol persona en qualsevol moment de la seva vida. Existeixen dos tipus principals d'esquerdes dentals, depenent de l'afectació que aquestes tinguin. Podem trobar les esquerdes superficials i les profundes o dentinals.

Tipus d'esquerdes dentals

Hi ha dos tipus principals d'esquerdes dentals: les superficials i les dentinals. Les primeres són molt més comunes i es formen en l'esmalt de la dent, mentre que les segones es produeixen en la capa més interna, anomenada dentina.

Les esquerdes superficials són generalment causades per un trauma dental, com un cop o una caiguda. També poden ser causades per l'ús excessiu de peces dentals postisses o pel consum excessiu d'aliments àcids. Són molt menys greus que les esquerdes dentinals i solen ser fàcils de reparar.

Les esquerdes dentinals, d'altra banda, són molt més profundes i poden ser més difícils de reparar. Aquestes es formen com a resultat de l'erosió o desgast, generalment a causa del raspallat excessiu i del consum d'aliments àcids durant massa temps.

Símptomes i diagnòstic d'esquerdes dentals

Els símptomes de les esquerdes superficials són sovint difícils de detectar, mentre que les esquerdes dentinals poden causar dolor i sensibilitat. Encara així us deixem una llista de símptomes possibles que pots presentar en patir d'esquerda en alguna de les peces dentals:
 • Sensibilitat dental en consumir aliments i begudes calentes, freds o dolços.
 • Dolor en mastegar o molèstia en mastegar aliments
 • Sensibilitat a la pressió sobre la dent afectada, com en mossegar o estrènyer les dents.
 • Canvi en la sensació de la dent en tocar o passar la llengua sobre la dent fracturada.
 • Dolor intermitent
 • Inflamació de la geniva
És important que si pateixes algun d'aquests símptomes o tens preocupacions sobre alguna peça dental consultis a un dentista. Un diagnòstic primerenc i el tractament adequat poden prevenir complicacions majors i protegir la salut de les teves dents.

Quin és el tractament de les esquerdes dentals?

Aquestes petites fissures o línies en les dents poden ser causades per una varietat de factors, incloent-hi el bruxisme (grinyolar les dents), una mala higiene oral, el tabaquisme i l'edat per això és molt important la fase de diagnòstic, per a determinar la seva causa.

El diagnòstic d'esquerdes dentals el realitza un dentista a través de diversos mètodes, que poden incloure:
 • Examen visual: El dentista examinarà les teves dents a la recerca de signes visibles d'esquerdes o fissures.
 • Exploració tàctil: Utilitzarà instruments dentals per a explorar la superfície de les dents i verificar si hi ha irregularitats.
 • Radiografies: Es poden prendre radiografies dentals per a avaluar l'extensió de la fractura en casos on l'esquerda no és visible a simple vista.
 • Ús de tint: A vegades, es pot aplicar un tint especial per a ressaltar les esquerdes i facilitar la seva detecció.

Una vegada realitzat el diagnòstic, passarem a l'aplicació del tractament adequat a cada pacient. El tractament per a les esquerdes dentals pot variar depenent de la gravetat de la fractura i la seva ubicació. Aquí tens alguns tractaments comuns per a les esquerdes dentals:

 • Empastament dental: Si l'esquerda és superficial i no involucra la polpa dental (nervi), el dentista pot realitzar un empastament o restauració dental amb resina composta. Aquest procediment segella l'esquerda i protegeix la dent de possibles complicacions.
 • Corona dental: Quan l'esquerda és més extensa i afecta una gran part de la dent, es pot col·locar una corona dental per a protegir-lo i enfortir-lo. La corona és una coberta personalitzada que es col·loca sobre la dent i ajuda a evitar que l'esquerda s'estengui.
 • Endodòncia: Si l'esquerda ha aconseguit la polpa dental i causa una infecció o inflamació, pot ser necessari realitzar una endodòncia o tractament de conducte. Durant aquest procediment, s'elimina la polpa afectada, es neteja el conducte radicular i se segella per a evitar la propagació de la infecció.
 • Extracció dental: En casos greus en els quals l'esquerda és irreparable o quan hi ha un mal extens en l'arrel de la dent, pot ser necessari extreure la dent afectada. Després, es poden considerar opcions de reemplaçament, com un implant dental, pont o pròtesi.
 • Observació i cura: En alguns casos, si l'esquerda és molt petita o no està causant símptomes significatius, el dentista pot optar per simplement monitorar-la de prop i proporcionar pautes per a mantenir una bona higiene oral.
És important recordar que el tractament adequat dependrà de l'avaluació d'un dentista professional. Per això, el nostre equip de professionals de Casanova25 avaluen cada detall per a així determinar el tractament totalment personalitzat que realitzaran.